System QMP

QMP Dobra Wołowina
Polski

Produkuj najlepszą wołowinę i zwiększaj swoje zyski!
 
Czym jest system QMP?
System certyfikacji QMP (Quality Meat Program) został opracowany przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego z myślą o wspieraniu produkcji bezpiecznej i dobrej wołowiny kulinarnej. W 2008 r. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi uznało go za oficjalny krajowy system jakości mięsa wołowego.
 
System QMP jest dobrowolnym systemem mięsa wołowego gwarantowanej wysokiej jakości. System jest otwarty na producentów bydła mięsnego, wytwórców pasz, przewoźników żywca, przetwórców mięsa, którzy poddają się kontroli niezależnej jednostki certyfikującej.
 
Każdy, kto pracuje w Systemie QMP (hodowca, przetwórca, firmy transportowe) zobowiązuje się do przestrzegania ściśle określonych reguł (Standardów QMP), których przestrzeganie jest corocznie kontrolowane przez niezależną jednostkę certyfikującą.
 
Standardy Systemu QMP określają cały proces produkcji mięsa wołowego, od wskazania ras bydła na najlepsze mięso, po sposób jego pakowania i oznakowania. Dzięki nim, wołowina z certyfikatem QMP, która trafia do handlu i na stoły, jest zawsze smaczna krucha, soczysta, miękka i z pewnego źródła. Niezależnie od tego, z którego regionu pochodzi.
 
System gwarantuje produkcję wołowiny, która zaspokaja jakościowo oczekiwania konsumentów i smakoszy tego mięsa oraz daje szansę otrzymania wyższej ceny od sztuki bydła. Producenci bydła stanowią fundament łańcucha dostaw wołowiny na rynek krajowy i zagraniczny.
 
Na chwilę obecną wśród polskich rolników mamy już kilkadziesiąt gospodarstw objętych certyfikacją dostaw wołowiny w systemie QMP, a atrakcyjność systemu potwierdza wzrost jego uczestników!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tagi: