Kucharz Doskonały

Kucharz Doskonały

 

Projekt „Kucharz Doskonały”. Dziedzictwo kulinarne w pracy nauczycieli szkół gastronomicznych był współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

Termin realizacji Projektu 01.07.2012 – 30.09.2014 roku.

Celem głównym projektu było stworzenie standardów z zakresu dziedzictwa kulinarnego Polski w praktycznym doskonaleniu nauczycieli przedmiotów gastronomicznych.

Projekt był skierowany do Nauczycielek i Nauczycieli Zawodu oraz Instruktorów i Instruktorek Praktycznej Nauki Zawodu kształcących w zawodach kucharz, kelner, albo zawodach pokrewnych. W ramach projektu uczestnicy odbywali 10 dni praktyk pod okiem doświadczonych szefów kuchni, z którymi odkrywali sekrety przyrządzania tradycyjnych potraw, takich jak krupnik wołowy przecierany, dzyndzałki warmińskie, pierekaczewnik z gotowaną wołowiną czy sztufada tradycyjna. Dodatkowym atutem projektu są miejsca, w których realizowane były praktyki, a mianowicie miejsca, w których nierzadko kuchnia tradycyjna gości na co dzień, a jej smaki i zapachy są dobrze znane.

Współcześnie, dziedzictwo i tradycje kulinarne stają się ważnymi elementami tożsamości o znaczeniu społecznym i gospodarczym. Potrawy tradycyjne przeżywają swój renesans i coraz częściej goszczą na salonowych stołach. Produkty regionalne oraz surowce spożywcze wytwarzane tradycyjnymi metodami zyskują dodatkowego blasku i smaku podczas ich wykorzystania przy odtwarzaniu receptur dawnej polskiej kuchni.

Więcej informacji o projekcie można uzyskać na stronie www.doskonalykucharz.eu