O polskiej wołowinie w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Polska wołowina jakością i smakiem może dorównywać tej z Francji czy Argentyny. Polscy hodowcy mają możliwości produkcji i zapewnienia konsumentom mięsa takiej samej jakości, ale po korzystniejszej cenie.
Tych zagadnień dotyczyło spotkanie ministra Krzysztofa Jurgiela z przedstawicielami Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, hodowców, producentów, Instytutu Zootechniki PIB w Balicach oraz Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
Minister zachęcał uczestników do włączania się w konsultacje dotyczące przyszłości Wspólnej Polityki Rolnej oraz udziału w pracach Rady Dialogu Społecznego − tak aby postulaty związane z produkcją wołowiny miały swoje odzwierciedlenie w procedowanych przepisach.
W spotkaniu uczestniczyli także przedstawiciele resortu rolnictwa, którzy omówili następujące tematy:
- charakterystyka podaży i popytu wołowiny oraz jakość wołowiny wytworzonej w ramach systemu QMP;
- program Rozwoju Głównych Rynków Rolnychw Polsce na lata 2016-2020 w aspekcie rynku wołowiny;
- wsparcie w ramach PROW 2014-2020 w odniesieniu do działań: Modernizacja gospodarstw rolnych; Współpraca, z uwzględnieniem producentów bydła mięsnego;
- wsparcie dla producentów bydła mięsnego w ramach płatności bezpośrednich.
 
Źródło: http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/O...

Polski
Galeria: 
< powrót